Lääkärin kirjoittama kriittinen katsaus…

On se hyvä, että ainakin yksi terveysalan ammattilainen uskaltaa kyseenalaistaa nykyisen terveydenhoidon.

Keskipohjanmaa 19.10.2009

„Ennaltaehkäisemmekö“ potilaat vaivaisiksi? Entä kuinka hoidamme diabetesta?

Lääkettä vai kunnon ruokaa?

Aikuistyypin diabeetikolle aloitetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa insuliinihoito. Tämän seurauksena hänen painonsa nousee. Lihoessa nousee sokeritaso. Insuliinia lisätään. Suurella annoksella verensokeri laskee hetkittäin liian alas, jolloin neuvoksi annetaan ylimääräisen leivän syönti varmuuden vuoksi, ts. lisää hiilihydraattia. Kun tasapaino ei kohene, lisätään insuliinia. Samalla väitetään rasvaa vaaralliseksi. Suositellaan kevyttuotteita, jotka ovat täynnä lisäaineita, kuituja jotka turpoavat ja käyvät suolessa, hedelmäsokeria sisältäviä hedelmiä, rasvatonta jogurttia joka sisältää paljon sokeria. Tai margariinia, jonka yhteys kasvirasvoihin on sangen hatara ja kuuden E:n ja vetyatomipommituksen sumentama.

Myös lapsille suositellaan rasvattomia tuotteita. Äidinmaito sisältää 5.5 % rasvaa, mutta luontoäitikään ei siis ymmärrä dieettineuvojemme hyödyllisyyttä?

Kolesteroliarvojen ylärajaa lasketaan koko ajan, kun saadaan ”uutta tutkimustietoa”, ja lääkkeitä kirjoitetaan terveille. Jokseenkin puolella infarktipotilaista kolesteroli on tosin diagnoosivaiheessa matala, mutta tämä unohtuu.

Puhumattakaan laihdutuksesta keitoilla ja pulvereilla ja sillä vähärasvaisella…

Mutta sumopainija lihottaa itsensä kisakuntoon äärimmäisen vähärasvaisella dieetillä ja runsailla hiilihydraateilla. Ja viljapossu, sekin lihoo hyvin viljallaan.

Meniköhän jotain pieleen?

Kyseenalaistaminen tärkeätä

Ei ole helppoa tietää mitä uskoa. Me ammattilaisetkin olemme ajoittain ihmeissämme, varsinkin jos alkaa näyttää siltä että totuttua ajattelua olisi aihetta muuttaa.

Olen aikaisemmin saarnannut kevyttuotteista, vahtinut rasva-arvoja, uhkaillut ja epäilemättä aiheuttanut stressiä sekä aloittanut kolesterolilääkkeen vähän joka toiselle – aivan kuten suurin osa kollegoistani, erikoislääkärit mukaan lukien. Kunnes epäloogisuus alkoi vaivata, aloin perehtyä asiaan hieman tarkemmin ja sain aihetta huoleen. Ei ole helppoa muuttaa ajatteluaan ja käytäntöjään, olisi paljon helpompaa pitää kiinni tavoistaan ja kutsua kaikkea muuta humpuukiksi. Mutta on aika ravistelevaa joutua huomaamaan, että on koko ajan tarkoittanut potilaiden parasta, mutta hyödyttänyt pikemminkin lääke- ja elintarviketeollisuuden taloutta. Ja mennyt halpaan.

 Ammatti-ihmisen pitäisi kyseenalaistaa enemmän. Mutta useimmiten ei edes tule mieleen, että ”yleisesti tunnetut tosiasiat” eivät ehkä olekaan totta, vaan ainoastaan riittävän usein toistettuja väitteitä. Uskomme lujasti, että ”lukuisat tutkimukset osoittavat rasvan vaarallisuuden” – tietämättä että ne eivät todellakaan sitä tee. Näin kävi minullekin. Ja siksi on erittäin tärkeätä, että myös ne, joilla on todettu sairaus tai joiden väitetään tarvitsevan ”ennaltaehkäisevää” lääkitystä, jaksavat kyseenalaistaa.

Tutkimustulokset ovat mielenkiintoisia. Meille ei tarjoilla tuloksia, vaan lyhennelmiä, jotka ovat tulkintoja tutkimuksista. Vähäisetkin ainekset riittävät vapaisiin tulkintoihin – ja lukuja voi käännellä suorastaan valehtelematta – ja tulkinnat esitellään useimmiten lääketeollisuuden toimesta, joka on myös suuri tutkimusrahoittaja. Me tavalliset lääkärit, hoitajat ja ravitsemusterapeutit emme muista käyriä ja lukuja, mutta perusajatus iskostuu mieleemme jatkuvalla toistolla. Tämä koskee myös uskoa kolesterolilääkkeiden välttämättömyyteen.

Kevyttuotekampanja alkoi 80-luvulla, jättäen huomiotta päinvastaiset todisteet. Energiavaje korvattiin hiilihydraateilla, osin lisääntyvien pikaruokaketjujen avustuksella. Tai, kuten Pohjolassa, uskottelemalla meille että leipää on syötävä kahdeksan viipaletta päivässä. Tänä aikana ylipainoisten ja diabeetikkojen osuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Muuttamalla ruokavaliota hiilihydraatteja vähentäen ja aitoja rasvoja lisäten saavutetaan sen sijaan hyviä tuloksia. Sokeriarvot ja paino laskevat, lääkkeitä voidaan vähentää, ja vuoden kuluttua myös rasva-arvot ovat merkittävästi paremmat. Tämän olen nähnyt dieetin omaksuneiden kohdalla. Lisähyötynä monesti vatsavaivat, säryt ja jopa univaikeudet ovat vähentyneet. Kolesterolilääkkeen lopettaminen lisää hyvinvointia osaltaan. Näiden lääkkeiden sivuvaikutuksia on suuresti aliarvioitu. Lihas-, nivel- ja hermosäryt ovat tavallisempia kuin uskomme. Myös masennusta, ahdistusta ja muistin huononemista on raportoitu. Nämä ei-toivotut lääkevaikutukset ovat kallis hinta lääkkeen syömisestä, semminkin kun hyötyä erityisesti vanhuksilla tai terveillä henkilöillä ei ole vedenpitävästi osoitettu.

Mutta se, että me ihmiset söisimme itsemme terveemmiksi, ei ole teollisuuden toivelistalla. Paitsi lääketeollisuuden miljardivoitoista, voidaan myös elintarviketeollisuudesta keskustella. Kevyttuotteet ja meidän uskomme niihin ovat kultakaivos, erityisesti koska ne ovat huomattavasti halvempia valmistaa ja tuottavat enemmän voittoa kuin luonnollisempi laaturuoka.

Parannukset paikallaan

Toivoisin näkeväni, että kaikki ottaisivat vastuun omasta ja lastensa terveydestä ja valitsivat puhdasta ruokaa lisäainepitoisen tekoruoan sijaan. Toivoisin näkeväni enemmän hillintää ”ennaltaehkäisevien” lääkkeiden määräämisessä, ja erityisesti mm. uhkaaminen infarktilla, mikäli potilas ei syö kolesterolilääkkeitään, on eettisesti erittäin arveluttavaa. Toivoisin näkeväni, että tilastoja diabeteshoidon tuloksista pidettäisiin hyvinä, kun hyvä taso on saavutettu niin vähillä lääkkeillä kuin mahdollista, ei päinvastoin. Ja toivoisin näkeväni, että vanhusten lääkelistat lyhenisivät roimasti myös laitoshoidossa. Jos halutaan kohentaa vanhusten tasapainoa, lihasvoimaa ja psyykkistä hyvinvointia, eivät rauhoittavat lääkkeet ole ainoita, joita on vähennettävä. Kolesteroli-, osteoporoosi- ja useat muut lääkkeet eivät tässä ryhmässä tuo etua, vaan heikentävät liikuntakykyä ja psyykkistä kapasiteettia. Vanhus voi parhaiten kunnon ruoalla aidot rasvat mukaan lukien, D-vitamiinilisällä ja vähemmillä lääkkeillä.

Kaupan päälle, sitä paitsi, kunnat ja valtio saisivat säästöjäkin, jotka voitaisiin käyttää paljon hyödyllisempään tarkoitukseen hoidon alueella. Lääkkeet kun eivät ole aivan halpoja.

Leena Furubacka, lääkäri Alaveteli

Avainsanat: , , ,

5 vastausta to “Lääkärin kirjoittama kriittinen katsaus…”

 1. Eeva Junnikkala Says:

  Hei !

  Kysyisin neuvoa äitini suhteen. 1.7.-10 tehty 4 suonen ohitusleikkaus. Kolesteroliarvot eivät olleet mitkään erityisen pahat. Äiti (78-v.) ei ole koskaan tupakoinuit, eikä ole käyttänyt alkoholia mitenkään merkittävästi. No, heti sairaalassa sen kummemmin mitään keneltäkään kyselemättä aloitetttiin kolesterolilääkitys (Simvastin). Ei edes tehty puolen vuoden ravintokokeilua. Aika äkkiä alkoivat pahat nivelvaivat, sekavuus ja muistamattomuus sekä lihas- ja yleinen heikkous. Valitettuaan lääkärille sivuvaikutuksista äidille vaihdettiin toinen lääke (A:lla alkava, en muista nimeä). Olo kohentui kohtuullisesti, mutta nyt on alkanut lähteä hiuksia ihan tukkoina. Äiti oli lukenut tuoteselosteesta, että sivuvaikutuksena voi olla mm. hiusten lähtöä. Hän on nyt aika kyllästynyt koko lääkitykseen ja haluaisikin lopettaa sen. Terveyskeskuslääkäri tosin pelotteli suurin piirtein kuolemalla, jos lopettaa.
  Kysynkin kuinka hyvin auttavat ja tavallaan korvaavat BERBERIINI, E-EPA JA Q10 ? E-EPAA pakotin äitini syömään jo heti alkujaan, koska olin lukenut, että se jollakin tavalla vähän ehkäisee kol.lääkkeen haittoja. Samaten olen äitini saanut syömään Q10. Kardiologikin oli jopa sairaanhoitajan välituksellä sanonut, että VOISI syödä sitä lisänä.
  Voiko kolesterolilääkkeen lopettaa ihan kerrasta, vai pitääkö se tehdä jotenkin pikkuhiljaa ?
  Jos pystyt auttamaan ja kertomaan kantasi asiaan, olisin kiitollinen.

 2. Timo Says:

  Hei, heti alkuun, että en ole lääkäri joten en voi suositella mitään lääkeiden lopettamista jne.
  Mutta kuten jo olet tehnytkin, EEPA on hyvä juttu, samoin D vitamiini jne. Mene Tolosen sivuille ja lue sieltä asiasta lisää:
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles
  Siellä on paljon hyvää infoa asiasta.
  Voit myös yritää etsiä vaihtoehtoista lääkäriä joka saattaa pystyä auttamaan.
  On myös hyvä, että olet ottanut asian hoitaaksesi. Liian monet henkilöt eivät itse vaivaudu huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan,vaaan luottavat sokeasti monesti yllättävän huonotasoisiin terveyskeskus lääkäreihin jotka ovat lääke firmojen talutusnuorassa.

 3. Minimalisti Says:

  Ihmiset arvostavat asioiden selkeyttä ja yksinkertaisuutta.

  Keskittymällä kasviksiin, hedelmiin ja täysjyvätuotteisiin pysyy ruokavalio hyvänä.

  Lisäravinteita ei kannata ottaa pelkästään marginaalisten parannusten toivossa, ellei todellista tarvetta ole.

 4. Timo Says:

  PS Itse tilaan valtaosan lisäravinteistani USA:sta. Hinnat ovat huomattavasti halvempia ja valikoima paljon parempi kuin suomessa. http://www.iherb.com on erittäin edullinen ja hyvä paikka tilata vitamiineja. Suomen tulli ei yleensä tarkista lähetyksiä jos niiden arvo lähetyskuluineen on alle $80 dollaria. Ja jos pidät lähetyksen arvon alle $80 dollaria ja painon alle 1,5 kiloa, niin lähetyskulut ovat vain $4 dollaria! iHerb:in sivulla on lisätietoa.

  Saat $5 alennuksen jos käytät tätä: CIP016 koodia ensimmäisessä tilauksessasi.

 5. gay Says:

  homoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: